Hver dag gjør vikarer i form av leger, sykepleiere og helsefagarbeidere en fantastisk innsats innen helse og omsorg i hele Norge. Derfor blir individuelle omsorgshelter anerkjent for sin innsats, gjennom Bonlivas hyllest til månedens vikar – i desember gikk prisen til sykepleier Mervin San Pedro.
Månedens vikar har jobbet i helsesektoren i over ti år. Han er utdannet sykepleier, men siden han tok utdanningen sin i Filippinene, hvor han er fra, er ikke hans sykepleieutdanning godkjent her. Så i sin karriere har han jobbet fem år som sykepleier og syv år som helsefagarbeider. De syv årene har vært her i Norge.
Mervin San Pedro (34) har erfaring fra forskjellige avdelinger på sykehuset i Filippinene. Etter hvert spesialiserte han seg på pasienter som gjennomgår dialyse. Dialyse er en metode for å rense avfallsstoffer og overflødig væske fra blodet. Pasienter som får dialyse, trenger hjelp til dette når nyrene svikter.
Etter noen år ønsket Mervin å prøve noe nytt.
– Jeg har alltid ønsket å jobbe i utlandet for å utforske ulike steder, så da jeg fikk muligheten til å reise, lære språket og jobbe i Norge, tok jeg den med en gang. Jeg ønsket å se hva jeg kan gjøre ved å starte helt på nytt, i et nytt land. Det var veldig vanskelig i begynnelsen, forteller han.
Da han kom til Norge fikk han prøvd seg som vikar flere steder i landet. Samtidig gikk han på kurs for å lære seg norsk. Han fikk sin første hundre prosent stilling i Hasvik kommune, lengst vest i Finnmark, før han videre ønsket å prøve seg i et bemanningsbyrå. I skrivende stund har han tatt seg ferie fra jobben i bemanningsbyrå og nyter varmere dager i Filippinene. Da prioriteres tiden til å være med familien. Sammen reiser de også mye rundt i sitt hjemland.
– Filippinene er et land som har mye å tilby. Variert mat, gjestfrie mennesker og 7 641 øyer fulle av vakker natur og strender. Det er så mye å elske i landet. Som de sier "Love The Philippines", sier han engasjert.
I sin tid som sykepleier jobbet Mervin også som sanger og toastmaster på siden, men det er ingen tvil om hva han brenner for.
– Det beste med yrket er at jeg får hjelpe mange mennesker, både pasienter og kolleger, forteller han.
Interessen for bemanningsbyrå kom etter flere år i en fulltidsjobb. Flere i hans omgangskrets skrøt av opplegget.
– Jeg ønsket å oppleve hvordan det er å jobbe på forskjellige avdelinger og forskjellige steder, samtidig som jeg fikk muligheten til å utforske Norge, utdyper han.
I sitt første oppdrag dro han til Åfjord i Trøndelag. Vikar rollen bidro til mer balanse mellom jobb og privat.
– I denne ordningen kan jeg jobbe i Norge mesteparten av året, deretter besøke Filippinene i noen måneder for å tilbringe tid med familien min. Før jeg reiser tilbake til Norge igjen, hvor jeg nå bor, forteller Mervin.
Omstillingen var tøff i starten. Miljøet var annerledes enn det han var vant med fra tidligere jobb, men det stoppet han ikke.
– Jeg er fleksibel og kan tilpasse meg et nytt arbeidsmiljø. Jeg fikk ytt mitt beste, selv med de utfordringene jeg møtte, utdyper han.
Selv med mer frihet som vikar, synes helsefagarbeideren det kan være noen utfordringer.
– Jeg tror hovedforskjellen mellom å være fast ansatt og i bemanningsbyrå er garantien om arbeid. Det er tryggere med en fast ansettelse, men da kan du bare bo på ett sted. Det avhenger virkelig av hver person sin livssituasjon og hva som vil fungere best for dem. Jeg er bare takknemlig for at jeg fikk oppleve begge, sier han.
Mervin har flere fine opplevelser i helsevesenet, men fikk en mulighet under pandemien han er ekstra glad han takket ja til – selv om det krevde en del av helsefagarbeideren.
– Da jeg jobbet i Hasvik ble jeg tilbudt stillingen som konstituert leder i min helseinstitusjon. Selv om dette var under koronapandemien og vi var underbemannet, valgte jeg likevel å akseptere utfordringen. Selv om jeg visste at dette ville bli en vanskelig oppgave. Heldigvis klarte jeg fortsatt å jobbe gjennom situasjonen ved hjelp av mine kolleger, sier han stolt.
Ikke alle klarer å jobbe i bemanning resten av livet, noen trenger mer faste rammer etter hvert, men per dags dato er Mervin fornøyd med tilværelsen og han er glad han valgte Bonliva.
– Jeg hadde hørt mye bra om byrået og spesielt hvordan de behandler sine ansatte. Dette så jeg selv da jeg begynte å jobbe for dem. De er veldig hensynsfulle mot meg, men også andre kollegaer. Bonliva tok virkelig vare på oss og våre behov, sier han.
I sin nominasjon får han skryt for å alltid ha godt humør og en sterk innsatsvilje. Han har bidratt når avdeling har hatt ekstra behov for det og har faglig dyktighet som har kommet godt med.
Det nærmer seg jul og Mervin har planer om å feire med sin familie før han kommer tilbake til Norge for mer jobb. Han forteller at Filippinene er kjent for å ha en av de lengste julesesongene. Der settes julepynten opp allerede 1.september.
– Vi har mange juletradisjoner. En av dem er det vi kaller «Simbang Gabi» der filippinere deltar på gudstjeneste så tidlig som klokken fire om morgenen, i ni dager før jul. Barn går også fra hus til hus og synger julesanger, og folk gir dem enten penger eller små gaver. Filippinere er også kjent for å ha store fester i løpet av julaften og på juledag med mange forskjellige typer mat. For eksempel "lechon", som er en helstekt gris, avslutter han.