Månedens vikar i oktober: “Jeg synes jeg blir en bedre jordmor når jeg arbeider som vikar”

Publicert
25/10/2022
Skrevet av

Hver dag gjør vikarer i form av leger, sykepleiere og helsefagarbeidere en fantastisk innsats innen helse og omsorg i hele Norge. Derfor blir individuelle omsorgshelter anerkjent for sin innsats, gjennom Bonlivas hyllest til månedens vikar – i oktober gikk prisen til jordmor Ingrid Winlöf.

Ingrid har arbeidet som sykepleier i litt over 20 år og gikk inn for barnesykepleie etter at hun hadde prøvd seg som intensivpleier for premature barn.

– Jeg har vært sykepleier i 21 år og jordmor i 11 elleve år. Jeg begynte faktisk karrieren som sykepleier i Oslo, der jobbet jeg i ett år. Jeg søkte senere på et opplæringsprogram i Stockholm, der man prøver seg på forskjellige avdelinger og deretter velger et område. Da satset jeg på barnesykepleie og jobbet på en neonatal intensivenhet, som er en intensivavdeling for premature barn. Jeg jobbet også noen år som jordmor på en såkalt mor-barn-vennlig barselavdeling, der syke barn kan pleies sammen med moren etter fødselen. Deretter ønsket jeg å få mer erfaring med fødsler og søkte jobb som jordmor på en fødeavdeling i Stockholm, der jeg fremdeles har en deltidsstilling, sier Ingrid.

Det er mange tanker som dukker opp når Ingrid skal beskrive hva som er det beste ved yrket.

– Jeg har vanskelig for å fatte meg i korthet når jeg skal beskrive hva det beste med yrket er. Det er naturligvis stort å få være med og støtte kvinnen og hennes partner på deres største dag i livet, å få være med og bidra til en trygg opplevelse for dem. Det er ikke alltid lett, iblant er det skikkelig tøft, men som oftest går det bra. Det er så utrolig fantastisk og spesielt å få jobbe med selve livet, å få se barnets første åndedrag og lykken hos foreldrene, sier Ingrid.

Ingrid har rukket å samle mye innsikt fra fødselspleien, og hvordan den er forskjellig i Norge og Sverige. Hun ser at en kombinasjon av systemene i begge landene kunne vært mest gunstig, men synes det viktigste er at man som konsulent må gjøre det som er vanlig praksis der man er.

– Den største forskjellen med å jobbe som jordmor i Norge og Sverige er at jeg i Norge har ansvar for én fødende kvinne i stedet for to, det er også bedre bemanning og mindre stress. Jeg kan gjøre det jeg trenger i ro og mak uten å få dårlig samvittighet over at jeg ikke rekker alt det jeg skulle ha gjort. I tillegg er lønnen svært mye bedre enn i Sverige, i alle fall hvis jeg velger å jobbe kvelds- eller nattskift. Alle steder har sine fordeler og ulemper, og jeg kan av og til oppleve fødselspleien i Norge som litt ”gammeldags” og mer legestyrt enn det jeg er vant til. Men hjemme i Sverige jobber jeg i en storby med mange fødsler så det utgjør naturligvis en forskjell. Jeg skulle gjerne hatt en blanding av hvordan de jobber i Norge og i Sverige, det ville vært toppen! Jeg synes imidlertid at det er viktig å gjøre som de gjør lokalt, så det er ikke noe problem å jobbe litt annerledes. Det er jo en forutsetning som vikar at man faktisk tilpasser seg etter virksomhetens prosedyrer og kultur, sier Ingrid.

Når jeg arbeider via bemanning, har jeg også bedre lønn, noe som spiller stor rolle når jeg på halvtid står alene med tre barn, det reduserer stresset.

Det var blant annet kjærligheten som førte Ingrid til konsulentyrket, og muligheten til å kombinere et liv i både Sverige og Norge. Med barna hos sin pappa i Sverige og den nye kjæresten i Norge kan hun få det beste fra to verdener.

– Det var faktisk kjærligheten, nysgjerrighet og muligheten til et bedre friluftsliv som fikk meg til å arbeide som vikar. Jeg er skilt og lever livet mitt både i Sverige og Norge, der jeg har den nye kjæresten i Norge, men barnene mine i Sverige. Det kan høres komplisert ut, men fungerer kjempefint. Når barna er hos pappaen sin, kan jeg passe på å gjøre noe annet. Jeg elsker friluftsliv og Norge er jo helt overlegent når det gjelder å gå på tur i naturen, det er fantastisk! Kjæresten og jeg prøver gjerne å legge inn en lengre tur etter en jobbeuke eller når det funker. Jeg synes Norge er det vakreste landet i hele verden. Det er en fryd å gå på tur i dette landet, sier Ingrid.

Ingrid har fått mye ros for arbeidet sitt på fødeavdelingen i Haugesund og særlig er hennes workshops blitt lagt merke til. Noe som har blitt satt pris på både av de faste medarbeiderne og de andre vikarene.

–  Jeg ble spurt om å holde noen workshops av den skiftansvarlige jordmoren i virksomheten, siden jeg er vant med å undervise hjemme. Vi passet på å trene på neonatal hjerte- og lungeredning og spinning baby. I neonatal hjerte- og lungeredning går man ut fra en allmenn algoritme, og da lånte jeg en dukke fra nyfødtintensivavdelingen, og så snakket vi om ulike scenarioer og øvet praktisk på å ventilere og gjenoppleve dukken ved å følge algoritmen. Spinning baby har derimot ingenting med gjenoppliving å gjøre, men er en bred vitenskap, eller movement, med ulike måter og øvelser samt bevegelser for kvinnen for å hjelpe barnet med å rotere ned i bekkenet. Det er ikke bare jeg som holder disse kursene. Jeg er snarere den som innleder med noen enkle instruksjoner og gir noen praktiske øvelser, og etter en stund deler alle sine erfaringer med hverandre. Det er det som er det fantastiske når alle har så mye kunnskap og deler den kunnskapen med hverandre, da blir teamet enda sterkere og bedre, og workshops er en bra måte å dele kunnskapen på. I Haugesund er virkelig alle med, alle er positive til læring, både de faste medarbeiderne og vikarene er nysgjerrige og vil bidra. Det er det som er så bra med Haugesund, forteller Ingrid.

Med sine 21 år i helsevesenet har Ingrid mange utrolige minner, men det er ett spesielt minne fra arbeidet som jordmor som har festet seg særlig godt.

– Jeg har så mange minner fra tiden i helsevesenet, men jeg har et veldig spesielt minne som jordmor. En dag da jeg skulle ta imot et barn inne på en fødestue, oppdaget jeg tilfeldigvis at den blivende pappaen som satt der inne, var en som hadde betydd utrolig mye for meg. Et år tidligere gikk jeg gjennom en veldig vanskelig tid med blant annet skilsmisse, og denne personen hadde som yrkesutøver hjulpet meg gjennom denne prosessen. Jeg hadde sagt til ham at jeg ikke visste hvordan jeg skulle kunne gjengjelde hjelpen hans, og han sa på spøk som svar at jeg kunne bidra med en sak: å være jordmor for ham og hans partner når de en dag skulle ha barn. Så helt tilfeldig var det akkurat det som hendte et år senere. Vi ble alle veldig rørt og gråt av glede, og etterpå sa han: “Nå, Ingrid, nå har vi virkelig gjort hverandre en tjeneste for livet”, forteller Ingrid.

Ingrid elsker eventyret som vikaryrket gir henne og den tryggheten det betyr med egen kontaktperson og bedre økonomi. Ingrid utvikler også vikarrollen i yrket sitt.

– Det jeg liker med Bonliva, er enkelheten, at det fungerer så bra - og eventyret. Min kontaktperson, Emma Fredriksson, gjør det enkelt og trivelig for meg, hun er der som trygghet, svarer alltid på spørsmål og løser problemer som kan oppstå. Når jeg arbeider via bemanning, har jeg også bedre lønn, noe som spiller stor rolle når jeg på halvtid står alene med tre barn, det reduserer stresset. Jeg synes at jeg også blir en bedre jordmor når jeg arbeider som vikar, for jeg får alltid nye innspill, og det å se noe annet bidrar til at jeg tenker mer utenfor boksen. Jeg får også se hva jeg går for, at jeg faktisk kan veldig mye, men til tross for det er jeg jo aldri utlært. Det gjelder å være nysgjerrig og ville utvikles, noe som forsterkes når jeg arbeider som konsulent. Men det aller beste er at det føles litt som et eventyr hver gang jeg skal i vei, det pirrer i hele kroppen, og jeg lengter etter kollegene på den andre siden av grensen, avslutter Ingrid.

Abonner på Bonlivas nyhetsbrev

Få tilgang til oppdrag, inspirasjon og tilbud hver måned!